Zaans Medisch Centrum

Creëren van een healing environment

Twee jaar lang werkten we samen met Mecanoo Architecten aan het ontwerpen van een ‘healing environment’. In het nieuwe Zaans Medisch Centrum ervaren patiënten en bezoekers een omgeving die een optimale bijdrage levert aan het herstel.

De zorgsector is in beweging. Patiënten nemen meer regie, en de relatie tussen specialist en zorginstantie verandert. Er ontstaat meer concurrentie en nieuwe samenwerkingsverbanden. Kwaliteit wordt voor patiënt en specialist transparanter, en beperkt zich al lang niet meer tot medische zorg alleen. De algehele beleving van een bezoek of verblijf in een ziekenhuis draagt bij aan optimaal herstel en een prettige werkomgeving. Wat bepaalt een positieve ervaring? Dat loopt uiteen van het soort koffie die je kunt bestellen, de manier waarop je wordt ontvangen tot het onderscheidende karakter van de ruimtelijke omgeving.

Voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum (ZMC) ontwikkelden we een onderscheidende ruimtelijke identiteit, de bewegwijzering en een nieuwe corporate identiteit inclusief logo. Bij binnenkomst in de centrale hal zie je als bezoeker gelijk een met de hand getekende illustratie van 1.500m2. De voorstelling bestaat uit het menselijk lichaam, opgebouwd uit componenten van de industriële geschiedenis van Zaandam, bekend bij alle inwoners van de regio.

4-adcn_2016_zaans_medical_center_graphics silo_zmc_50x70_4

Ruimtelijke identiteit

De architectuur van het ZMC is vriendelijk, toegankelijk en gericht op een menselijke schaal. Passend bij deze positionering ontwikkelden we een integraal plan voor verrijking van de beleving van de ruimtelijke omgeving.

Ondanks de verhoogde mate van stress en emotie die ziek zijn met zich meebrengen, zijn er weinig ziekenhuizen waarin voldoende ruimte is voor ‘positieve afleiding’. Daar wilden wij in het ZMC verandering in brengen. We plaatsen subtiele interventies in het gebouw met een toegevoegde waarde. Ze zijn overwegend goed zichtbaar en vormen een goed verhaal om door te vertellen.

1-zmc_2016_zaans_medical_center_graphics
2-zmc_2016_zaans_medical_center_graphics-copy

Detail, verdiepingsnummers ondersteunen de bewegwijzering

De uitkomst van het project omvat 3.500 m2 hand-getekende illustraties geïntegreerd in de architectuur, en verspreid over de ziekenhuis muren, glazen gevels, lichtbakken en liften. We hebben gekozen voor zwart-wit handwerk, een persoonlijk handschrift dat puurheid, kwaliteit en helderheid uitstraalt.

Muren, lichtbakken en glazen gevels worden geïllustreerd door het hele gebouw. Speciaal voor de kinderpatiënten is een dierenwereld ontwikkeld.

In het algemeen is een ziekenhuis een openbaar gebouw waar je liever niet komt. Het ZMC streeft naar een persoonlijke band met de mensen uit de regio. Het ontwerp van de illustraties ondersteunt de oriëntatie in het gebouw en biedt positieve afleiding.

Zaans Medisch Centrum 6-silo_2016_zaans_medical_center_graphics 7-silo_2016_zaans_medical_center_graphics SILO_ZMC_pano_light_2500px_crop SILO_ZMC 4.07 HR 2500px SILO_ZMC S.06 2500px 10-silo_2016_zaans_medical_center_graphics_lr zmc_totaalbeeld_straat_lrtotaal_2

Projectinfo

  • Opdrachtgever
    Zaans Medisch Centrum
  • Jaar
    2017
  • Activiteiten
    Concept
    Design
    Motion graphics
    Illustration
    3D graphics
    Wayfinding
    Signage
    Spatial design
  • Beeld
    Thijs Wolzak, SILO
  • Awards
    D&AD Yellow Pencil, ADC New York 2x Gold Cube, Designism Cube, ADCN Lamp Brons

Meer info?

m08_rene_198

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case