Wayfinding: Priority boarding voor fietsende treinreizigers

Nederland is een fietsland en telt meer fietsen dan inwoners. Dat merk je als inwoner ook als je letterlijk struikelt over de fietsen wanneer je op het laatste moment de trein moet halen en ergens je fiets kwijt moet. In sommige steden zoals Amsterdam gaan steeds vaker geluiden op om van het parkeren van fietsen, net als bij auto’s, een betaalde service te maken.

Aanpak
Gemeente Den Haag kiest voor een servicegerichte oplossing voor het fietsparkeerprobleem bij het Centraal Station. Onder het Koningin Julianaplein in Den Haag wordt één van de grootste fietsparkeergarages van Nederland gebouwd. Projectontwikkelaar DVP, architect Marsman en SILO combineren hun kennis van design en techniek om een bijzonder eindresultaat te creëren. Een ondergrondse fietsparkeergarage die fietsers in een vloeiende beweging via de hellingbaan naar een stallingplaats en eindbestemming navigeert. 

Verbinding fietsparkeergarage met treinstation (beeld: DVP)

Directe verbinding tussen garage en trein
Met een grootte van 8.100 m2 en plaats voor tenminste 8.500 fietsen wordt dit één van de grootste stallingen van Nederland. De trein en de fiets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gemiddeld komt 40% van de reizigers met de fiets naar het station. Op sommige stations is dit zelfs 70%. De garage staat ondergronds in directe verbinding met het treinstation. Dit maakt de aansluiting tussen fiets en trein extra makkelijk voor reizigers en levert mogelijk zelfs tijdwinst op. Je zou het priority boarding kunnen noemen voor de fietsende treinreiziger. 

Betrokkenheid Silo
SILO werkt samen met projectontwikkelaar DVP en architectenbureau Studio Marsman aan de invulling van het beeldkwaliteitsplan van de fietsparkeergarage. We ontwikkelen ideeën die aanzetten tot interactie en beweging met als doel de duizenden fietsers die dagelijks gebruik maken van de garage een prettige en veilige omgeving te bieden. We creëren oplossingen die de ondergrondse ruimte optisch groter maken, en zorgen voor een intuïtieve oriëntatie voor de bezoekers. Eerder ontwikkelden we de wayfinding en identity voor Fontys R3, en het nieuwe Zaans Medisch Centrum

img_3086_website

Entreegebied fietsparkeergarage Rijnstraat (beeld: DVP)

Realisatie
De fietsparkeergarage zal in de loop van 2018 opgeleverd worden. Bovengronds op het Koningin Julianaplein worden twee woontorens, commerciële ruimten en een levendig plein met horeca paviljoen gerealiseerd. Samen met de ondergrondse fietsenstalling ontstaat er een bijzondere stadsentree en een betere aanblik van het station.

*Credits: Alle beelden zijn eigendom van DVP (http://www.dvp.nl/)

fietsenstalling_standpunt_d_website

Entree stallingdeel (beeld: DVP)

Share dit bericht