Fitterdam: bottom up initiatief voor sport als sociaal bindmiddel

Bij SILO juichen we bottom up initiatieven toe. Zeker als zij opgezet worden door onze eigen medewerkers. In dit geval kwam onze designer Sjoerd Koopmans met het idee voor Fitterdam dat hij samen met stadgenoot Denise van Wijk heeft opgericht. Fitterdam is een burgerinitiatief dat sport wil inzetten als sociaal bindmiddel.

Het initiatief begon in Rotterdam, de woonplaats van Sjoerd en Denise. Ze constateren dat Rotterdam enorm opbloeit op cultureel, culinair, architectonisch en uitgaansgebied. Op het gebied van sport valt er echter nog veel winst te behalen. “We hebben de ambitie om diverse etniciteiten; jong, oud, ervaren, onervaren, rijk, arm, dik en dun met elkaar én sport in aanraking te laten komen.” aldus initiatiefnemer Sjoerd Koopmans. “Een multiculturele samenleving als Rotterdam vraagt om een divers en betaalbaar sportief aanbod” zo vervolgt hij, “het neerzetten van stevige buitensport toestellen waar sportieve creatievelingen zich op kunnen storten en hun programma of parcours kunnen volbrengen lijkt ons een goede stap vooruit”.

Recent heeft ook Ananta Mulyono (student Communicatie & Multimedia Design in Den Haag) zich aangesloten bij Fitterdam. Hij werkt nu bij SILO aan zijn afstudeeronderzoek waarin onderzocht wordt of op welke manier digitale middelen kunnen bijdragen aan Fitterdam. De komende periode zal bij bewoners van Rotterdamse wijken worden onderzocht welke behoeften er leven op sportgebied en hoe Fitterdam daar op in kan spelen.

Ananta: “We willen onderzoeken of we het community gevoel kunnen versterken met een Fitterdam app. Sport gaat niet alleen over gezondheid maar is ook een sociaal bindmiddel.”

Aanpak

Ananta houdt een enquete onder Rotterdammers, interviewt wijkbewoners en test diverse iteraties van de app door mock ups en prototypes te ontwikkelen. “Het lokale aspect is erg belangrijk in dit project. We zoeken nu contact met alle Rotterdammers die in staat zijn om te sporten. We willen eerst weten welke mensen tijdens, voor of na het sporten hun smartphone te gebruiken en hoe mensen nu al via sport met elkaar in aanraking komen” aldus Ananta.

 

fitterdam3

Ben je Rotterdammer en wil je ons helpen met dit onderzoek? Dat kan! Ten eerst door deze vragenlijst in te vullen! Daarnaast staan we open voor andere vormen van samenwerken. Ben je enthousiast over dit project en denk je iets te kunnen bijdragen? Stuur een mail naar ananta@siloagency.com.

Share dit bericht