Verrassend entreegebied voor nieuw topsportbad in Rotterdam

In Rotterdam Zuid verijst een nieuw bruisend stadscentrum: Hart van Zuid. Een van de belangrijkste vernieuwingen bevat de aanleg van het eerste 50-meter wedstrijdbad van Rotterdam. Een plek voor topsport én de Rotterdammers uit Zuid. SILO werkt aan een verrassend entree gebied.

Warm welkom

SILO is door Kraaijvanger Architects benaderd om een oplossing te bedenken voor de entree van het nieuwe zwembad. Het Zuidplein in Rotterdam ondergaat de komende jaren een metamorfose, met de aanleg van nieuwe publieke gebouwen, en herinrichting van de buitenruimte. De omgeving zal een prettige en veilige uitstraling krijgen. Het entree gebied van het nieuwe zwembad behoeft speciale aandacht. Je komt binnen in een onbemande hal met een trap en lift. Pas op de verdieping boven deze entree arriveer je als bezoeker weer in een publieke ruimte met horeca en de kassa van het zwembad. SILO koos voor het verbinden van het zwembad en haar bezoekers, met een eigenzinnig welkom.

zwembad_hartvzuid_silo

Beeld: Zwembad Hart van Zuid, Kraaijvanger Architects

Vriendelijke reuzen

Op de wanden van de entree die door het trappenhuis naar boven lopen ontwikkelt SILO ruim 160m2 aan mozaïek, bestaande uit 967.375 tegels. De meeste elementen verwacht je wel in een zwembad: zwemsport, belijningen, tegels, waterstroming, en reflectie. Maar in dat spel van elementen waarin gespeeld wordt met de reflectie van water vind je ook een paar enorme walvissen. Een surrealistisch element, maar tegelijk heel logisch en passend. Een vriendelijke interventie. De walvis is de grootste vriendelijke en respectvolle waterreus die er bestaat. Het maakt van het zwembad een icoon op Zuid én houdt met zijn grote ogen letterlijk een oogje in het zeil. In zijn totaliteit geeft het mozaïek eigenheid aan het zwembad en verhoogt het de kwaliteitsbeleving op entree niveau.

Voor zwembaden gelden strenge eisen als het gaat om veiligheid en duurzaamheid van materialen. SILO gebruikte voor de tegels een innovatief soort mozaïek waarmee hieraan volledig voldaan wordt en het ontwerp goed tot zijn recht komt.

René Toneman: “De walvis is niet alleen een vriendelijke reus die bezoekers begroet. Met zijn grote ogen houdt hij ook letterlijk een oogje in het zeil. Psychologisch onderzoek wijst uit dat het gebruik van ogen een positief effect kan hebben op het gedrag van mensen. Waar camera’s het toezicht expliciet maken, kunnen de walvissen respectvol gedrag van bezoekers op een positieve manier stimuleren in een onbemand entréegebied.”

Verwachte datum van oplevering: Januari 2018

walvis_groot

 

Share dit bericht