Nieuwe Rijksmuseum Boerhaave geopend

Rijksmuseum Boerhaave opent op 15 december 2017 haar deuren. Het volledig gerenoveerde museum komt met een nieuwe positionering en is nu veel meer gericht op ervaring en de betekenis van wetenschap in onze wereld van vandaag. SILO was verantwoordelijk voor de merkstrategie en visuele identiteit.

In 2016 begon voor Museum Boerhaave een grootscheepse verbouwing. Daarnaast werd er gekozen voor een nieuwe positionering om een breder publiek aan te spreken en meer bezoeker te trekken. SILO was verantwoordelijk voor merkstrategie, visuele identiteit en campagnemiddelen. 

Strategie en identiteit

In plaats van een chronologische weergave van objecten is Rijksmuseum Boerhaave nu veel meer een ervaring. De thematische weergave helpt bezoekers om beter te begrijpen welke betekenis wetenschap voor ons heeft, ook zijn er veel interactieve elementen toegevoegd waardoor de collectie veel meer gaat leven. SILO hielp Boerhaave met het uitwerken van de nieuwe positionering en creëerde in het verlengde daarvan de merkstrategie, visuele identiteit en campagnemiddelen.

René Toneman: “Na een bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave begrijp je goed dat wetenschap van onschatbare waarde is voor ons leven en heb je meer begrip van de wereld om je heen. Dat is de boodschap die we met de nieuwe branding uitdragen.”

De nieuwe identiteit is dynamisch en de nadruk ligt op onderzoek en experiment. Het proces en het anders kijken worden verbeeld in visuele experimenten die een vertaling zijn van het besproken thema. We maken onder meer gebruik van 3d software om oude thematieken in een nieuw daglicht te zetten. In de beeldtaal experimenteren we met visuele elementen die letterlijk het onderzoeksmatige karakter van wetenschap uitbeelden.

 “This is one of the most important
scientific and medical history collections in the world.”

– The Times

Zien, voelen en beleven

In het nieuwe Rijksmuseum Boerhaave zul je mensen niet meer met de handen op de rug naar objecten zien kijken. In elke zaal is er wel iets te doen, te zien of te beleven. Je kunt bijvoorbeeld zien wat Antonie van Leeuwenhoek ooit door de eerste microscoop zag en je kunt door een slimme projector de schetsen van Andreas Vesalius, de grondlegger van de anatomie, op je arm laten projecteren. ‘Natuurijk kan je vertellen dat wetenschap belangrijk is, dat het veel tot stand heeft gebracht en dat het over het dagelijks leven gaat, maar ik wil ook vertellen dat het mensenwerk is. Er komt eigenlijk vlees en bloed bij’ aldus Dirk van Delft, directeur van Rijksmuseum Boerhaave.

Binnenkort meer informatie op de website van SILO.

 

Share dit bericht