Blog – Wat als je alle principes van inclusive design overboord gooit?

Onlangs schreef senior UX designer Maaike Laat over inclusive design voor het web: zó ontwerpen dat je niemand buitensluit - ook geen mensen met beperkingen. Het is een mooi streven. Maar een ontwerp ‘voor iedereen’ maken is ook lastig, stelt Maaike vast.

Als het geschikt moet zijn voor iedereen, hoe maak je dan heldere keuzes of geef je je ontwerp een eigen persoonlijkheid? Hoe uitgesprokener, hoe groter de kans dat een deel van je publiek het niet mooi of handig vindt.

Zo kan het idee van inclusive design ook verlammend werken. En voor je het weet zit je weer ‘één van de twee mogelijke websites’ te maken.

Natuurlijk is het niet zomaar de ‘schuld’ van inclusive design dat sites tegenwoordig zo op elkaar lijken (dan waren al die sites wel toegankelijker!) Je kunt je afvragen waar het wel door komt; maar in elk geval kan ons vakgebied wel wat frisse ideeën gebruiken. Dus vond ik het leuk dat Vasilis van Gemert vroeg of ik wilde komen workshoppen.

Het plan

Vasilis is ontwerpdocent en volgt daarnaast zelf een master Design aan de WdKA. Voor zijn studie doet hij onderzoek naar de stand van zaken rond de toegankelijkheid van het web. Hij realiseerde zich dat internetgebruik voor veel mensen met beperkingen op zijn zachtst gezegd frustrerend is. De meeste websites - of ze nou op elkaar lijken of niet - zijn verre van toegankelijk.

Vasilis vroeg zich het volgende af. Er bestaat een set van principes voor inclusive design. Wat zou er gebeuren als je die principes omdraait en je op basis daarvan gaat werken? En als je niet iets gaat maken voor iedereen, maar juist voor één specifieke persoon?

Om dit te onderzoeken organiseerde hij een workshop exclusive design. In groepjes mochten we ‘iets’ gaan maken voor Simon, een productontwerper die zes jaar geleden blind werd. We gingen aan de slag op basis van deze principes voor exclusive design:

  • Be unique (Wees uniek)
  • Ignore conventions (Negeer conventies)
  • Prioritise identity (Geef persoonlijkheid prioriteit)
  • Add nonsense (Voeg onzin toe)

Aan de slag!

Met ons team (mijn teamgenoten waren Jenny Shen en Sanne ’t Hooft) bedachten we Be my audience: een product waarmee Simon zijn kennis kan delen met iedereen die wil luisteren. Het viel ons op dat Simon graag praat, en ook veel te vertellen heeft. Hij heeft nu de gewoonte om mensen te bellen met zijn ideeën. Konden wij hem niet helpen zijn publiek te vergroten?

Ons ontwerp werd een combinatie van hardware (een draagbare microfoon) voor Simon zelf en een app voor de rest van de wereld. Als Simon een idee heeft kan hij gaan zenden. Mensen met de app krijgen op dat moment een seintje en kunnen via de app luisteren en reageren.

 

Exclusive design schetsen

Een heel specifiek product, dat waarschijnlijk nooit echt gemaakt zal worden (al wilde Simon het wel graag hebben). Maar als gedachtenoefening was het leuk en waardevol.

Exclusive design: écht ontwerpen

Ik vond het vooral interessant om niet te beginnen met een algemeen idee dat voor iedereen moet werken, maar juist eens iets heel specifieks te maken voor één persoon. Niet alleen omdat je dan zeker weet dat je voor minstens één iemand echt iets toevoegt. Maar vooral: omdat we echt aan het ontwerpen waren. Want als je om je heen kijkt, lijkt dat er op het moment een beetje aan te ontbreken.

Hoewel “ontwerp voor iedereen” een mooi principe is, ligt het gevaar van eenvormigheid op de loer. Ook tools en technieken lijken ons vaak dezelfde richting op te sturen qua ontwerp. Zelfs op de designblogs vind je tegenwoordig veel sites die in de basis erg op elkaar lijken. Dus nieuwe manieren van werken die ons helpen om dat te voorkomen zijn heel welkom.

De uitdaging van ons vak zit tenslotte niet in het maken van nog meer variaties op ‘de twee mogelijke websites’.

Share dit bericht