Nationaal Militair Museum

Als de Russen komen

Door politieke inmenging, cyberspionage en militair machtsvertoon staat de relatie tussen Rusland en de Westerse wereld opnieuw op gespannen voet. De Koude Oorlog lijkt haast terug. Maar hoe verhouden de spanningen in de tweede helft van de 20e eeuw zich tot de situatie van nu?

In de tentoonstelling ‘Als de Russen komen‘ in het Nationaal Militair Museum ervaren bezoekers hoe Nederland in de Koude Oorlog op scherp stond. Terug in de tijd van propaganda, protesten en de wapenwedloop. Silo ontwikkelde de mediastrategie en campagne-identiteit.

Alledaagse dreiging

Nog maar dertig jaar geleden was het een alledaagse dreiging: de Russen zouden komen. We wisten niet hoe of wanneer, maar als ze echt kwamen moesten er klaar voor zijn. Met nieuwsflitsen, bijzondere objecten en iconische muziek- en filmfragmenten beschouwt de tentoonstelling de gebeurtenissen vanuit politiek, militair en maatschappelijk perspectief. Na afloop besef je dat het een aantal keren echt kantje boord was.

“Ongemakkelijk actueel”

– De Volkskrant over ‘Als de Russen komen’

livingcanvas-02-hr-scans2

Spionage-dossier

De campagne roept de dreiging van de Koude Oorlog op en refereert aan de typerende beeldkwaliteit van de periode. De nostalgische stijl wordt benaderd door een grotendeels analoge manier van werken. Uit een rijke verzameling beeld uit ons collectief geheugen – atoomexplosies, vredesdemonstraties, alarmoefeningen en druk gesticulerende politici – zijn stills en fragmenten gedestilleerd. Door deze als collages bij en over elkaar te schuiven lijkt het alsof je dwars door een vertrouwelijk spionage-dossier kijkt.

 

Geschiedenis en actualiteit

‘Als de Russen komen’ verbindt de verhalen over de geschiedenis en het werk van de krijgsmacht met actuele maatschappelijke thema’s. De herkenbare stijl in de communicatie en marketing vormen zo samen met de programmering een duidelijke, coherente bezoekerservaring.

Silo heeft een langlopende strategische partnerschap met de Koninklijke Stichting Defensiemusea, de koepelorganisatie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en de andere drie Nederlandse defensiemusea. Doel van de samenwerking is kwaliteit van de musea te benadrukken, de merkbekendheid te vergroten en meer bezoekers te trekken. Eerder maakte Silo ook de campagne voor de tentoonstelling over Willem van Oranje.

affiche

De sfeer van de periode komt naar voren door de typografie, motion, audio en het gebruik van signaalrood.

nmm-screen

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Nationaal Militair Museum
 • Jaar
  2019
 • Activiteiten
  Concept
  Design
  Motion graphics

Meer info?

M10_Dennis_179

Dennis Flinterman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 429 027 54
dennis@siloagency.com

Share deze case