Muziekgebouw aan 't IJ

Branding van een landmark

Muziekgebouw aan ’t IJ is een internationaal toonaangevend podium in Amsterdam, dat excelleert in hedendaagse muziek en de daaraan gerelateerde genres klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek.

Ambitie

Het Muziekgebouw aan ‘t IJ opende de deuren voor het publiek in het voorjaar van 2005. Het spectaculaire gebouw is uitgegroeid tot Amsterdam’s podium van de 21e eeuw, met een spannend, hedendaags repertoire dat voortdurend verbindingen maakt met andere tijden, stijlen, culturen en kunstvormen. Van vernieuwende experimenten tot lyrische melodieën en van stukken waarvan de inkt nog nat is, tot meesterwerken uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ toont de muzikale ontwikkelingen in de vorm van speciale series, festivals, multimedia concerten en tentoonstellingen.

Het gebouw – een veelvuldig bekroond ontwerp van het Deense architectenbureau 3xN – herbergt een bijzondere concertzaal. Plafond, wanden, stoelen, vloerdelen: ze zijn allemaal flexibel en beweegbaar. Voor ieder concert kunnen de akoestische eigenschappen optimaal afgestemd worden.

MG_logo_uitleg_crop

Actie

Sinds 2008 helpt SILO het Muziekgebouw zich te ontwikkelen, van een groot gesubsidieerd gebouw naar een grootse concertzaal met een spannend muzikaal repertoire voor een zo breed mogelijk publiek. Het gebouw staat symbool voor de vernieuwing die het in zich draagt.

2-mg_gebouw-2.jpg

We ontwikkelden een visuele identiteit die de herkenbare contour van het gebouw als uitgangspunt neemt, maar ook de klanken uit de concertzaal voelbaar maakt. Allerlei composities zijn mogelijk met deze eenvoudige en herkenbare contour.

MG_vormtaal_uitleg_crop_1

Muziekgebouw responsive logo system

4-mg_vormentaal1.jpg

Visual language studies

Muziekgebouw_POSTERS_2

Muziekgebouw 10 years campaign

Muziekgebouw_Posters_1

Muziekgebouw poster seasons opening

MG_Maandposters_1_def MG_Maandposters_3
MG_Maandposters_2_def

Muziekgebouw monthly agenda series

Onder deze vlag werken we tot op de dag van vandaag samen aan tal van communicatie projecten met als doel het versterken van de concurrentiepositie, stimuleren van de verkoop en de promotie van het Muziekgebouw aan ‘t IJ als uniek en waardevol cultureel instituut.

MG_POSTERS

Muziekgebouw selected posters

Effect

De nieuwe merkstrategie wordt ingezet om drie concrete doelstellingen te kunnen realiseren: Een bruisend centrum aan ‘t IJ zijn, mensen in het hart raken met de veelzijdigheid van moderne muziek, en een streven naar vernieuwing in de veranderende concertpraktijk.

Bezoekersaantallen stijgen elk jaar, ondanks de lastige recente economische omstandigheden. Het bezoekerspubliek ontwikkelde zich in diversiteit door de bredere programmering en toegankelijkere communicatie.

Projectinfo

  • Opdrachtgever
    Muziekgebouw aan 't IJ
  • Jaar
    2009 - heden
  • Awards
    Gold - European Design Awards 2012

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case