Digibewust

Hoe sterk is jouw wachtwoord?

Wachtwoorden worden gebruikt om toegang te krijgen tot steeds meer persoonlijke en belangrijke gegevens. Verkeerd omgaan met een wachtwoord kan tot gevolg hebben dat anderen bij jouw gegevens kunnen.

Ambitie

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair. Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als wachtwoord, welkom of 123.

Doelstelling van het project is het creëren van bewustzijn van sterke wachtwoorden en veilig gebruik van wachtwoorden. Maak duidelijk wat je zelf eenvoudig kunt doen om je persoonlijke gegevens beter te beschermen. Verkeerd omgaan met een wachtwoord kan tot gevolg hebben dat anderen bij jouw gegevens kunnen. Zorg daarom dat je wachtwoord ‘sterk’ is en dat je er op een goede manier mee omgaat. Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer.

Actie

SILO ontwikkelde in samenwerking van PR bureau Lindblom een campagne die inspeelt op het persoonlijke aspect van een wachtwoord. Mensen kiezen een wachtwoord dat ze zelf kunnen onthouden, dat dicht bij hen staat. Een veilig wachtwoord bestaat echter uit minimaal 8 tekens, onderkast, kapitalen, cijfers, vreemde tekens. Gebruik niet voor alle sites hetzelfde wachtwoord, en verander je wachtwoord ook nog eens regelmatig. Niet echt makkelijk. De campagne laat op een directe manier zien hoe je je persoonlijke, onveilige wachtwoord eenvoudig sterker kunt maken.

Naast een landelijke abri-campagne ontwikkelde SILO een online tool waarmee je de veiligheid van jouw wachtwoord kunt testen, een radio commercial en online banner campagne.

Share deze case