Zaans Medisch Centrum

Creëren van een healing environment

Twee jaar lang werkten we samen met Mecanoo Architecten aan het ontwerpen van een ‘healing environment’. In het nieuwe Zaans Medisch Centrum ervaren patiënten en bezoekers een omgeving die een optimale bijdrage levert aan het herstel.

“Het Zaans Medisch Centrum is een regionaal ziekenhuis, vanuit de Zaans bevolking gesticht. Ik voel trots als ik door het ziekenhuis loop. Je voelt de connectie met de Zaanstreek en dat is waar we het uiteindelijk voor doen.”

– Wouter van der Kam, bestuursvoorzitter ZMC

De zorgsector is in beweging. Patiënten nemen meer regie, en de relatie tussen specialist en zorginstantie verandert. Er ontstaat meer concurrentie en nieuwe samenwerkingsverbanden. Kwaliteit wordt voor patiënt en specialist transparanter, en beperkt zich al lang niet meer tot medische zorg alleen.

De algehele beleving van een bezoek of verblijf in een ziekenhuis draagt bij aan optimaal herstel en een prettige werkomgeving. Wat bepaalt een positieve ervaring? Dat loopt uiteen van het soort koffie die je kunt bestellen, de manier waarop je wordt ontvangen tot het onderscheidende karakter van de ruimtelijke omgeving.

Onderscheidende ruimtelijke identiteit

Voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum (ZMC) ontwikkelden we een onderscheidende ruimtelijke identiteit, de bewegwijzering en een nieuwe corporate identiteit inclusief logo. Bij binnenkomst in de centrale hal zie je als bezoeker gelijk een met de hand getekende illustratie van 1.500 m2. De voorstelling bestaat uit het menselijk lichaam, opgebouwd uit componenten van de industriële geschiedenis van Zaandam, bekend bij alle inwoners van de regio.

4-adcn_2016_zaans_medical_center_graphics

“Budget en kwaliteitseisen zijn leidend voor de projectontwikkeling van een nieuw ziekenhuis. Elk risico probeer je uit te sluiten. De kunst is om binnen dit gegeven de verwachtingen te overtreffen en een uitzonderlijke ervaring neer te zetten. Dat was mijn doel. Met het werk van SILO in samenwerking met Mecanoo Architecten hebben we het verschil kunnen maken, ruimte geven aan iets bijzonders en soms tegen de stroom in, maar uiteindelijk als geheel binnen budget en planning.”

– Alex van Reeuwijk, directeur Alliantie ZMC

silo_zmc_50x70_4

Positieve afleiding

De architectuur van het ZMC is vriendelijk, toegankelijk en gericht op een menselijke schaal. Passend bij deze positionering ontwikkelden we een integraal plan voor verrijking van de beleving van de ruimtelijke omgeving.

Ondanks de verhoogde mate van stress en emotie die ziek zijn met zich meebrengen, zijn er weinig ziekenhuizen waarin voldoende ruimte is voor ‘positieve afleiding’. Daar wilden wij in het ZMC verandering in brengen. We plaatsen subtiele interventies in het gebouw met een toegevoegde waarde. Ze zijn overwegend goed zichtbaar en vormen een goed verhaal om door te vertellen.

1-zmc_2016_zaans_medical_center_graphics
2-zmc_2016_zaans_medical_center_graphics-copy

Detail, verdiepingsnummers ondersteunen de bewegwijzering

Handgetekende illustraties

De uitkomst van het project omvat 3.500 m2 handgetekende illustraties geïntegreerd in de architectuur, en verspreid over de ziekenhuis muren, glazen gevels, lichtbakken en liften. We hebben gekozen voor zwart-wit handwerk, een persoonlijk handschrift dat puurheid, kwaliteit en helderheid uitstraalt. Speciaal voor de kinderpatiënten is een dierenwereld ontwikkeld.

In het algemeen is een ziekenhuis een openbaar gebouw waar je liever niet komt. Het ZMC streeft naar een persoonlijke band met de mensen uit de regio. Het ontwerp van de illustraties ondersteunt de oriëntatie in het gebouw en biedt positieve afleiding.

Zaans Medisch Centrum 6-silo_2016_zaans_medical_center_graphics 7-silo_2016_zaans_medical_center_graphics SILO_ZMC_pano_light_2500px_crop SILO_ZMC 4.07 HR 2500px SILO_ZMC S.06 2500px 10-silo_2016_zaans_medical_center_graphics_lr

 

zmc_totaalbeeld_straat_lrtotaal_2

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Zaans Medisch Centrum
 • Jaar
  2015-2017
 • Activiteiten
  Concept
  Design
  Motion graphics
  Illustration
  3D graphics
  Wayfinding
  Signage
  Spatial design
 • Beeld
  Thijs Wolzak, SILO
 • Awards
  D&AD Yellow Pencil 2017, ADC New York 2x Gold Cube, ADC New York Designism Cube, Red Dot Award, ADCN Lamp Brons, Frame Awards People's Choice Healthcare Center of the Year, Sign+ Award 2018, Architizer A+ Awards Finalist

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case