eScience Center

Data driven research

Enhanced science (eScience) realiseert een koppeling tussen computertechnologie, moderne communicatiemiddelen en wetenschap. Het Netherlands eScience Center versterkt en versnelt multidisciplinair en data-intensief onderzoek in Nederland door het ontwikkelen en toepassen van eScience.

 

Doel

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en SURF, ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, richtten in 2011 het Netherlands eScience Center op. NWO en SURF investeren gezamenlijk zes miljoen euro per jaar in het centrum dat multidisciplinair en data-intensief onderzoek gaat versterken, en het gebruik van wetenschappelijke ICT voor onderzoek wil stimuleren. De oprichting van het centrum is een belangrijke stap in de kabinetsambitie om de ICT-toppositie van Nederland te behouden.

Actie

eScience staat ook voor het gebruik van informatietechnologie in data-intensieve wetenschapsgebieden. Dit zijn bijvoorbeeld geavanceerde computersimulaties, en communicatietechnieken waarmee experts op afstand kennis met elkaar kunnen delen. eScience is een open manier van wetenschap bedrijven. Door grote hoeveelheden databestanden te combineren en analyseren wordt de kwaliteit en snelheid van multidisciplinair onderzoek verhoogd.

SILO hielp het nieuwe eScience Center zichzelf krachtig te profileren door een sterke visuele taal te ontwikkelen en implementeren. Databestanden worden gevisualiseerd en gekoppeld door het eScience logo, een metaforische ‘connector’. Hierdoor ontstaan nieuwe levendige datastromen en bundels.

Effect

Na een succesvolle lancering groeit en ontwikkelt het eScience Center snel. De eerste projecten en werving van eScience Engineers overtrof de verwachtingen. De eerste generatie van eScience Center samenwerkingsprojecten werden geëvalueerd, waarbij duidelijk een hoge wetenschappelijke kwaliteit en duurzame technologische vooruitgang bleek. De eerste formele evaluatie van het centrum zelf is op komst. Een goede gelegenheid om ervoor te zorgen dat het centrum up to date blijft en fit voor de toekomst. SILO en het Nederlands eScience Center zetten hun samenwerking voort met de ontwikkeling van online en offline communicatiemiddelen.

Share deze case