Expatcenter Amsterdam

One-stop-shop voor expats

Met één loket voor de expat neemt het Expatcenter ingewikkelde procedures weg en zet Amsterdam weer op de kaart als gastvrije stad voor kennismigranten en hun gezinnen.

Ambitie

Voor veel internationale bedrijven en hun werknemers in de regio Amsterdam zijn de ingewikkelde procedures om in Nederland aan het werk te kunnen een bron van ergernis. Met één loket voor de expat neemt het Expatcenter deze drempels weg. ‘Kennismigranten’ kunnen voortaan op één locatie hun verblijfsvergunning ophalen, zich inschrijven bij de gemeente en advies inwinnen over scholen en huisvesting.

Actie

Gastvrijheid en diversiteit zijn de uitgangspunten van de visuele identiteit die SILO (design) in samenwerking met Fabrique (concept) voor het Expatcenter ontwikkelde. De huisstijl laat zien dat het Expatcenter zich richt op een brede diversiteit aan mensen, culturen en achtergronden. Het kleurgebruik en de verschillende patronen verwijzen naar de vele windstreken waaruit de expats afkomstig zijn. Door de afwisseling van patronen, vormen en kleuren ontstaat een flexibele en veelkleurige vormentaal die constant verandert, zoals het Expatcenter wordt gevormd door de mensen die komen, verblijven en weer vertrekken.

SILO en Fabrique pasten de stijl ook toe in het interieur van het Expatcenter in het World Trade Center in Amsterdam. De Expatcenter patronen en kleuren worden toepast op folie en speciaal ontworpen behang. Het resultaat is een interieur met unieke, vriendelijke en servicegerichte uitstraling.

Impact

Het aantrekken van internationaal talent is van essentieel belang voor de economische groei van Amsterdam en omstreken. Door deze groep mensen zo goed mogelijk te helpen wordt de drempel verlaagd. In september 2013 heeft onderzoek onder bedrijven, intermediairs en expats plaatsgevonden. Er werd hoog gescoord op het gebied van je welkom voelen, professionaliteit, expertise, betrouwbaarheid en klantgerichtheid. Bedrijven en intermediairs gaven een 8 voor ‘algemene tevredenheid’. Expats een 8,4.

De procedure die is opgesteld door het Expatcenter is inmiddels overgenomen in de wet ‘Modern Migratiebeleid’ en in de nationale standaard voor alle migranten werknemers geworden.

 

Share deze case