Fontys

Wayfinding & identity voor een ‘vertical campus’

Het gebouw voor Economische Studies op de Fontys campus te Eindhoven is volledig gerenoveerd, voorbereid op nieuwe leerconcepten, en ingericht volgens het nieuwe werken. In samenwerking met Mecanoo architecten ontwikkelde SILO een geïntegreerd plan voor identiteit en bewegwijzering met als doel meer interactie tussen het gebouw en de gebruikers.

Ambitie

Het gebouw R3 op de campus van Fontys was donker, gesloten en naar binnen gekeerd. Door een grootschalige verbouwing en herinrichting wordt het gebouw opgewaardeerd naar dé nieuwe toegangspoort tot de gehele campus. Het gebouw functioneert als link tussen campus en stad, een link tussen de stad Eindhoven en campus Rachelsmolen.

Mecanoo concept ‘Vertical Campus’ Fontys R3

Het ‘Vertical campus’ principe is ontwikkeld om het gebouw op een nieuwe manier in te delen naar verschillende gebruiksbehoeften. Zo ontstaat een indeling op geleidende schaal, van sociale interactie naar individuele concentratie: Ontmoeten (BG), Onderzoeken (niveau1), Teamwerken (niveau 2) en Individueel studeren (niveau 3).

Het concept van Mecanoo breekt het gesloten gebouw open en vult deze met een transparante gevel waardoor een open en toegankelijke poort tot de campus ontstaat, èn het onderwijs van buiten zichtbaar maakt.

1-mec_methodology.jpg
1-mec.jpg

Form methodology for wayfinding and signage

Actie

SILO werkte samen met Mecanoo, met als doel het gebouw meer eigenheid te geven, en meer interactie tussen gebouw en gebruiker te bewerkstelligen. Een ambitieus plan werd ontwikkeld, dat het gebouw op zowel emotioneel als functioneel niveau aantrekkelijker maakt voor haar gebruikers.

1-mec_2.jpg 1-MEC_3
1-mec_4.jpg

classroom signage

Een heldere grafische bewegwijzering met bijpassende pictogrammen zorgt voor een goede en snelle navigatie door het gebouw. Thematische illustratieve componenten werden verwerkt in 38 overlegruimten. Door het transparante karakter van de architectuur zijn deze illustraties vanuit veel plaatsen zichtbaar.

1-MEC_5 1-MEC_8 1-MEC_7 1-mec_12.jpg
1-MEC_13

Individual work spaces

Andere voorbeelden van illustratieve toepassingen gericht op interactie zijn het ‘social carpet’ en de ‘social tribune’ in de centrale hal. De koffiebar in de centrale hal transformeerde SILO tot een hotspot door toepassing van een 3D wafel vorm met typografisch systeem. Afhankelijk van de kijkhoek leest men afwisselend de woorden ‘food’ & ‘drinks’.

1-mec_33-2.jpg

Lay out coffee bar

1-mec_22.jpg

Waffle structure with signage

In de centrale gang op de begane grond is het ‘social carpet’ ontworpen. De gehele zone functioneert als ontmoetingsplek. Het ontwerp is volkern verwerkt in het linoleum.

1-mec_27-2.jpg

Lay out ‘Social Carpet’

1-mec_26.jpg

SILO verzorgde in samenwerking met Mecanoo de strategie, concepting, uitwerking naar een voorlopig en definitief ontwerp, materialisatie, advies-, begeleiding en nazorg voor productie en realisatie.

1-mec_30.jpg
1-mec_32.jpg

Library graphics

mec_silo_interoir_1.jpg

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Fontys Hogescholen
 • Jaar
  2014
 • Oppervlakte
  8.000 m2
 • Awards
  Gold - European Design Awards 2015
 • Fotografie
  SILO/Mecanoo architecten

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case