Universiteit Utrecht

Identiteit Life Sciences Incubator

De Life Sciences Incubator (LSI) is een gebouw voor start-ups in de bioscience-branche en bestaat uit laboratoria en kantoren. In samenwerking met Mecanoo architecten, ontwikkelde SILO een ruimtelijke identiteit welke op al het glas in het centrale atrium wordt toegepast als privacyregulering.

Een belangrijk detail in de architectuur is het lichte, centrale atrium. Het ensemble van bruggen en trappen met geïntegreerde ontmoetingsplaatsen is ontworpen om samenwerking te bevorderen. Alle vloeren zijn zichtbaar vanuit het atrium. De glaswanden zorgen voor een transparante architectuur, maar de privacy van de start-ups dient ook gewaarborgd te worden. Mecanoo architecten benaderde SILO voor een bijzondere oplossing voor dit praktische probleem.

LSI_topview

Mecanoo architecten, Life Sciences Incubator, bovenaanzicht

Oplossing

De levenswetenschappen omvatten de disciplines die betrekking hebben op de wetenschappelijke studie van levende organismen – zoals micro-organismen, planten, dieren en mensen – evenals verwante onderwerpen zoals bio-ethiek. Terwijl biologie het middelpunt van de levenswetenschappen blijft, hebben technologische ontwikkelingen in de moleculaire biologie en biotechnologie geleid tot een uitbreiding van subspecialisatie en interdisciplinaire onderzoeksgebieden.

MG_Concert_tekst-01

SILO gebruikte de gecategoriseerde indeling van levende organismen op de verschillende verdiepingen van het gebouw identiteit te geven. Deze hiërarchie kan van micro naar macro worden onderzocht. Een selectie van atomaire deeltjes uit het periodiek systeem vormen de bouwstenen voor een magisch, organisch netwerk van leven.

MG_Concert_tekst-01

Life Sciences Incubator: elementen uit het periodiek systeem als bouwstenen

Het atrium van het LSI geeft in één blik een overzicht van de wereld van de wetenschap, waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt. Bezoekers, onderzoekers, studenten, docenten, medewerkers etc. worden onderdeel van de wondere wereld van de levenswetenschappen.

1_LSI_steps_fish

Van macro naar micro, en vice versa

Met behulp van processing algoritmes ontwierp SILO een methode om unieke patronen te creëren die zowel de transparantie reguleren als identiteit aan het gebouw toevoegen.

Niveau 4: atomen, moleculen en macro-moleculen

Niveau 3: celorganellen en cellen

Niveau 2: weefsel en organen

Niveau 1: organismen en populaties

Level 0: biosfeer

LSI_dag_&_nacht
LSI_interior_horizons

Life Science Incubator, interieur

LSI_detail

Detail van glaswand

LSI_Design_Scientists

Designwetenschappers

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Universiteit Utrecht
 • Jaar
  2015
 • Activiteiten
  Research
  Concept
  Design
  3D graphics
  Spatial design
 • Fotografie
  Mecanoo architecten / SILO
 • Awards
  Bronze European Design Award

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case