Prinsenkwartier

Een nieuw centrum voor de creatieve industrie in Delft

In het historische hart van Delft realiseert een consortium van Delftse culturele instellingen een nieuw centrum voor de creatieve industrie: Het Prinsenkwartier.

Het Prinsenkwartier wordt een dynamisch en uitnodigend centrum waar kunst, design, technologie en cultuurgeschiedenis op uiteenlopende en onorthodoxe wijze bij het publiek samen komen. Een plek waar ondernemingen, onderwijs, kunstenaars, ontwerpers, overheid en publiek ontmoeten om nieuwe producten en ontwikkelingen te bekijken, te proberen en te bespreken in de vorm van tentoonstellingen, lezingen, debatten en meer.

PK_grand_ateliers_crop

Het gebouw waarin het voormalige museum Nusantara huisvestte wordt verbouwd en geschikt gemaakt voor een kunstsuper, museumwinkel, een grand café met terras, expo-ruimten en kantoren. Museum Het Prinsenhof, stichting Beeldende Kunsten Delft, TOP, HYPO kunstsuper, Delft Design en het Collectief hebben samen een activiteitenprogramma ontwikkeld en een visie op het plein en het gebouw uitgewerkt. Het plan voldoet aan de wens van het Delfts college van B&W om een optimale invulling te geven aan een prachtig pand, dat in het historisch hart van de stad staat. De nieuwe invulling past goed bij het profiel van de stad Delft. Het bevordert de levendigheid van het plein, versterkt de positie van museum Het Prinsenhof en heeft een duidelijke culturele functie. Het Prinsenkwartier richt zich op cultuur- en creativiteit-minnend publiek.

Voorafgaand aan de transformatie van het cultureel erfgoed startte SILO met het positioneren van het historische gebied als merk.

PK_Idomgeving

Belangrijk uitgangspunt voor ontwikkeling van de visuele identiteit voor het nieuwe centrum is de historische omgeving en haar betekenis: het voormalige Hof van Willem van Oranje, Vader des vaderlands. Willem van Oranje was een ambitieuze edelman (1533-1584), die zich ontwikkelde tot rebellenleider en later werd geëerd als de “vader van het land”, als de grondlegger van een nieuwe Nederlandse staat.

PK_Idomgeving_2

De vormentaal werd ontleent aan visuele aspecten uit historische architectuur van gebouwen, smeedijzeren hekwerken, maar ook kleding uit de tijd van Willem van Oranje.

PK_beeldmerken_2 PK_icons_2

SILO ontwikkelde een stijl waarin alle participerende partijen zowel individueel als gezamenlijk kunnen communiceren. Voor elke partij, onderwerp of activiteit werd een specifiek pictogram ontwikkeld. Een levendig patroon werd samengesteld uit alle pictogrammen, gericht op gezamelijke activiteiten. Daarnaast werden patronen ontwikkeld voor individuele communicatie.

PK_kaart_2 PK_ansichtkaarten_3-no-label_small

De patronen spelen een belangrijke rol binnen de visuele identiteit. Voor subtiele branding van de ruimtelijke omgeving werden de patronen toegepast op de ramen van het Prinsenkwartier, geïnspireerd op typisch Hollandse vitrage.

2-PK_patroon_medium_4_uitsnede

Modern lace curtains for place branding

3-PK_patroon_proef_1

Modern lace curtains for place branding, detail

Gebaseerd op het lettertype FF Netto ontwikkelde SILO een eigen versie voor het Prinsenkwartier, passend bij de illustratieve stijl. De ‘Prinsenkwartier Open Type’ heeft twee gewichten: ‘Regular’ -zwarte tekst op een witte ondergrond, en ‘Label’ – witte tekst in een zwarte balk.

typografie ingredienten

Custom lettertype ‘Prinsenkwartier OT’ Regular en Label

Meerdere ideeën werden ontwikkeld voor de bewegwijzering, waaronder een emaille (straatnaam) bordensysteem voor indoor en outdoor toepassing.

Prinsenkwartier bewegwijzering

Emaille straatnaam borden, indoor en outdoor bewegwijzering

Voor de herinrichting van het St. Agatha plein deed SILO onderzoek op het gebied van oriëntatie en identiteit mbt materialisatie. Ook werd een lichtplan ontwikkeld inclusief animerende bewegwijzering verwerkt in de bestrating.

Prinsenkwartier ontwerp bestrating

Prinsenkwartier bestrating nachtzicht

Animerende LED bewegwijzering in de bestrating, aanlichten van de ingang

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Consortium Prinsenkwartier Delft
 • Jaar
  2016
 • Activiteiten
  Brand positioning
  Concept
  Design
  Illustration
  Wayfinding
  Signage

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case