Rijksmuseum Boerhaave

Ontdek de wereld van de wetenschap

Een breed publiek warm maken voor een museum over wetenschap, hoe doe je dat? SILO ontwikkelde voor Rijksmuseum Boerhaave een strategie en visuele identiteit die intrigeert en uitnodigt tot ontdekken.

Schatkamer

Waar zouden we zijn zonder wetenschap? Nog niet zo heel lang geleden was amputatie van een lichaamsdeel vaak de enige remedie tegen een infectie. Tegenwoordig kunnen we in het lichaam kijken zonder er in te snijden. Rijksmuseum Boerhaave toont de geschiedenis achter deze wetenschappelijke uitvindingen en laat bezoekers ervaren hoeveel impact ze hebben op ons leven van vandaag. De rijke collectie bevat de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis: Rijksmuseum Boerhaave is de schatkamer van de wetenschap.

 “This is one of the most important scientific and
medical history collections in the world.”

– The Times

De collectie toont de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis.

De collectie toont de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis.

Een museum voor ons allemaal

In 2016 sloot het museum haar deuren voor een grootscheepse verbouwing. Bij heropening is het museum is niet langer chronologisch ingedeeld, maar worden bezoekers langs verschillende thema’s geleid, zoals de Gouden Eeuw en Ziekte & Gezondheid. De verbouwing was ook aanleiding voor een naamsverandering: Boerhaave is nu een Rijksmuseum. Dit onderstreept het belang van het museum voor ons allemaal. SILO werd gevraagd om een merkstrategie en identiteit te ontwikkelen die de ambitie van het museum ondersteunt: een breder publiek aanspreken en meer bezoekers trekken.

Rijksmuseum Boerhaave logo gedaanten

Het logo van Rijksmuseum Boerhaave kan wisselen van verschijningsvorm, al naar gelang de thematiek.

Wetenschap die boeit

Welk verhaal wil je als museum vertellen? Wie zijn je bezoekers en waar ligt je kracht? Dat zijn enkele vragen die we met het museum beantwoord hebben om te komen tot de merkessentie. Rijksmuseum Boerhaave laat je kennismaken met de intrigerende wereld van de wetenschap. Van iedere ruimte is een interactieve ervaring gemaakt. Een slimme projectie op je ontblote onderarm laat je aan den lijve ondervinden hoe een armoperatie eruit ziet. Spieren gaan een voor een opzij totdat je het bot ziet. Een hele nieuwe manier om de anatomische tekeningen van Vesalius te ontdekken. Ook kun je ‘meekijken’ met Antoni van Leeuwenhoek die door de allereerste microscoop kijkt.

“De objecten van Rijksmuseum Boerhaave
verbazen en ontroeren.”

— Robbert Dijkgraaf

Museumbezoeker kijkt naar een projectie van een armoperatie. Fotografie: Raymond Rutting

Museumbezoeker kijkt naar een projectie van een armoperatie. Foto: Raymond Rutting.

Astronaut en arts Andre Kuipers is ambassadeur van Rijksmuseum Boerhaven

Ambassadeurs als André Kuipers en Robbert Dijkgraaf helpen de verhalen van het museum over te brengen aan het brede publiek.

Herkenbaar en breed inzetbaar

De uitdaging was om de variëteit van de collectie en veelzijdigheid van verhalen uit te dragen, maar ook herkenbaar te blijven bij het publiek. Zowel voor, tijdens, als na het bezoek aan het museum. SILO ontwikkelde vanuit de nieuwe merkstrategie communicatiemiddelen die goed aansluiten in iedere fase van de visitor journey. De nieuwe identiteit is dynamisch en benadrukt onderzoek en experiment. Het wetenschappelijke proces en het anders kijken worden verbeeld in visuele experimenten. We maken onder meer gebruik van 3D-software om een nieuwe licht te werpen op klassieke thema’s en beelden te transformeren en te vervormen.

“Het nieuwe logo is stevig en speels, eigenschappen die ook in de
wetenschap tellen. Het laat zien dat er altijd meer te ontdekken
valt, net zoals dat in het nieuwe museum het geval is.”

— Dirk van Delft, vm. directeur Rijksmuseum Boerhaave

Campagne 'Ontdek de wereld van de wetenschap'.

De publiekscampagne ‘Ontdek de wereld van de wetenschap’ is de eerste visuele vertaling van de merkstrategie.

Abri campagne in Leiden

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Rijksmuseum Boerhaave
 • Jaar
  2017
 • Activiteiten
  Research
  Brand strategy
  Brand positioning
  Concept
  Design
  Motion graphics
 • Awards
  ADC Bronze Cube, D&AD Wood Pencil, nominatie ADCN Award
 • Headerbeeld Anatomisch Theater
  Ontwerp: Tinker imagineers, foto: Mike Bink.

Meer info?

M10_Dennis_179

Dennis Flinterman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 429 027 54
dennis@siloagency.com

Share deze case