PostNL

Mooi Nederland 2009

PostNL geeft jaarlijks de postzegelserie ‘Mooi Nederland’ uit, waarbij karakteristieke steden, dorpen en streken in Nederand op eigen wijze wordt uitgebeeld. SILO ontwierp de serie voor 2009.

Ambitie

PostNL is in Nederland exclusief uitgever van postzegels, ten behoeve van frankering van post maar ook ten behoeve van filatelie. Het verzamelen van postzegels is nog steeds een populaire hobby, en voor PostNL een serieuze markt.

In 2005 start TPG Post (nu PostNL) met het in beeld brengen van ons land op postzegels. Ieder jaar krijgt een ontwerper of ontwerpbureau de opdracht om karakteristieke steden en dorpen in Nederland op eigen wijze vorm te geven op een postzegelvel.

SILO kreeg in 2009 de opdracht voor de steden Assen, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal en Delfzijl. Een verzamelvel sluit de serie met een totaal van 6 postzegelvellen af.

Actie

SILO benaderde de opdracht op afwijkende wijze ten opzichte van eerdere series. Onze doelstelling was om meer te gaan vertellen over deze steden. Een stad wordt niet alleen maar gevormd door beroemde personen of een markante skyline, maar ook door inwoners, door verhalen, door evenementen, en het verleden.

Het ontwerp is gebaseerd op een verzameling kaartjes met beeld en tekst over mythes en anekdotes, bekende inwoners, belangrijke gebouwen en historische gebeurtenissen die van belang zijn geweest voor de ontwikkeling van een stad. De kaartjes zijn dusdanig samen gebracht dat het duidelijk een selectie lijkt van een groter totaal. De ruimte rondom de zegels is op eenzelfde manier ingevuld als de zegels zelf. Hierdoor ontstaat een interessante compositie van informatiedichtheid, welke de zegels als het ware camoufleert. Wanneer de zegel uit het vel wordt gescheurd, ontstaat een mooi geproportioneerd geheel, samengesteld uit een selectie van drie belangrijke onderwerpen en de zegelwaarde. Alle tekst is leesbaar met een vergrootglas.

SILO initieerde alle research, schreef de teksten, checkte de feiten en illustreerde al het beeldmateriaal.
Oplage: 5 x 110.000 stuks / 1 x 450.000 stuks.

Effect

Om de maand werd een zegelvel met een van de steden uit de serie van 2009 gepubliceerd. Volgens PostNL houdt SILO voorlopig het record op hoogste informatiedichtheid per vierkante millimeter postzegel.

 

Share deze case