Muziekgebouw aan 't IJ

Rebranding van een landmark

Muziekgebouw aan ’t IJ is een internationaal toonaangevend podium in Amsterdam, dat excelleert in hedendaagse muziek en de daaraan gerelateerde genres klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek. Sinds 2008 werkt SILO samen met het Muziekgebouw met als doel een zo breed in muziek geïnteresseerd publiek te inspireren en verrassen.

Ambitie

Het Muziekgebouw aan ‘t IJ opende de deuren voor het publiek in het voorjaar van 2005. Het spectaculaire gebouw is uitgegroeid tot Amsterdam’s podium van de 21e eeuw, met een spannend, hedendaags repertoire dat voortdurend verbindingen maakt met andere tijden, stijlen, culturen en kunstvormen. Van vernieuwende experimenten tot lyrische melodieën en van stukken waarvan de inkt nog nat is, tot meesterwerken uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ toont de muzikale ontwikkelingen in de vorm van speciale series, festivals, multimedia concerten en tentoonstellingen.

Amsterdam 102

Concerthall Muziekgebouw

Het gebouw – een veelvuldig bekroond ontwerp van het Deense architectenbureau 3xN – herbergt een bijzondere concertzaal. Plafond, wanden, stoelen, vloerdelen: ze zijn allemaal flexibel en beweegbaar. Voor ieder concert kunnen de akoestische eigenschappen optimaal afgestemd worden.

Actie

Sinds 2008 werkt SILO samen met het Muziekgebouw op het gebied van branding en communicatie, met als doel een zo breed mogelijk muziekminnend publiek te inspireren en verrassen. De eerder ontworpen visuele identiteit (door SILO in 2008) nam de herkenbare contour van het gebouw als uitgangspunt: Inmiddels een herkenbaar symbool voor de vernieuwing die het in zich draagt. De visuele stijl evolueerde zich met de jaren, waarop we begin 2016 de volledige merkidentiteit opnieuw hebben gedefinieerd.

Concept

Het Muziekgebouw loopt graag voorop in het tonen van de veelzijdigheid van hedendaagse muziek. Ze vervullen daarmee een referentiefunctie. Het gebouw en de locatie versterken deze missie, en zijn bepalend voor de identiteit en uitstraling van het merk.

MG_Posters_Beacon_uitleg

Muziekgebouw aan ’t IJ functioning as a beacon for contemporary music

SILO ontwikkelde de ‘beacon’. Het beeldmerk is een pulserend baken geworden, oriënterend en richtinggevend voor iedereen die zoekt naar nieuwe muzikale ervaringen. Het gebouw vervult dezelfde functie. Het is een lichtbaken aan ’t IJ, een verzamelplaats voor muziekliefhebbers van alle leeftijden, een ‘landmark’ vol toonaangevende muziek.

Muziekgebouw_beacon_geel copy

Beacon pulse

De ondersteunende visuele stijl sluit aan bij een grotere trend waarin, mede door gebruik van tablets en smartphones, beeld en beweging steeds prominenter wordt. SILO ontwikkelde een vormentaal, gebaseerd op visuele partituren. We combineren beeld van musici met een bewegend grafisch lijnenspel, welke klank en sfeer van muziek visueel benadrukken.

Muziekgebouw_visuele_partituren3

Visual partitures

Muziekgebouw_visuele_partituren MG_Concert_tekst-01

Een andere significante aanpassing is de naam: deze is verkort naar ‘Muziekgebouw’. De koppeling tussen het beeldmerk (nu de ‘beacon’) en de naam is losgelaten waardoor beide elementen vrij en meer flexibel toegepast kunnen worden. We paste de typografie en het kleurgebruik aan. En voor veel communicatie uitingen creëerden we nieuwe richtlijnen om een uniformere uitstraling en tijdsbesparing in de productie te kunnen realiseren.

MG_Grid_2016

Muziekgebouw aan ’t IJ grid system

7-2016_muziekgebouw_identity_flyerstyle

Muziekgebouw aan ’t IJ products style

SILO en Muziekgebouw werken actief samen aan branding en communicatie projecten met als doel het verbinden van publiek met hedendaagse muziek, het versterken van de concurrentiepositie, stimuleren van de verkoop en de promotie van het Muziekgebouw als uniek en waardevol cultureel instituut.

6-adcn_2016_muziekgebouw_identity Muziekgebouw_beacon_jzz

De nieuwe merkstrategie wordt ingezet om drie concrete doelstellingen te kunnen realiseren: Een bruisend centrum aan ‘t IJ zijn, mensen in het hart raken met de veelzijdigheid van moderne muziek, en een streven naar vernieuwing in de veranderende concertpraktijk.

Het bezoekerspubliek ontwikkelde zich in diversiteit door de bredere programmering en toegankelijkere communicatie.

Muziekgebouw_web
Muziekgebouw aan 't IJ office correspondence system

Muziekgebouw aan ’t IJ office correspondence system

10-2016_muziekgebouw_identity

 

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
 • Jaar
  2009 - heden
 • Activiteiten
  Research
  Brand strategy
  Concept
  Design
  Motion graphics
 • Awards
  Gold European design awards 2012, Gold European Design Awards 2017, ADCN Bronze Lamp 2017

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case