Hoogheemraadschap van Delfland

Samenwerking stimuleren in een complex van gebouwen

Het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland is volledig gerenoveerd door Mecanoo architecten. Voor het hele complex creëerde SILO creatieve elementen die zorgen voor sociale verbinding, uitnodigen tot een gesprek of juist privacy bieden in een open-office-omgeving.

Hoogheemraadschappen behoren tot de oudste publieke organisaties van Nederland. Ze verzekeren ons van schoon en veilig oppervlakte- en zwemwater, én beschermen ons tegen overstromingen.

Hoogheemraadschap van Delfland

Links: Monumentale gevel met wapenschilden. Rechts: Gemeenlandshuis en de Oude Kerk, 1877.

Wapenschilden en waterkaarten

Dat het Hoogheemraadschap van Delfland een rijke historie kent, is direct duidelijk als je kijkt naar de monumentale gevel van het hoofdkantoor dat stamt uit 1505. Wapenschilden verwijzen naar de tijd dat invloedrijke families bepaalden hoe de eerste kaarten eruit zagen; waterkaarten welteverstaan. Want het belangrijkste verkeer ging altijd via het water.

Aaneenschakeling van oude en meer recente gebouwdelen.

Aaneenschakeling van oude en meer recente gebouwdelen.

Complex van gebouwen, complexe verbouwing

Het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap is een aaneenschakeling van oude en meer recente gebouwdelen in het historische hart van Delft. Mecanoo architecten won de tender voor renovatie, restauratie en verduurzaming van het complex met hulp van SILO.

Het ontwerp van Mecanoo optimaliseert de bewegingsvrijheid en samenwerkingsmogelijkheden van de gebruikers. SILO werd gevraagd een plan te maken voor creatieve manifestaties die de identiteit van het organisatie ondersteunen en tegelijkertijd de werkomgeving verbeteren.

Watermanagement

Door de eeuwen heen is er veel kennis vergaard op het gebied van watermanagement. Met innovatieve technieken, natuurlijke processen en dynamisch handelen, kunnen we het water slim sturen. De samenwerking tussen mens en natuur, gereguleerde waterloop en vrije loop levert een indrukwekkend systeem van waterwegen op.

Virtuele wereld van miljoenen druppels

Waterloopsystemen vormden het uitgangspunt voor SILO in haar onderzoek naar een eigen beeldtaal. Met gebruik van 3D-animatiesoftware creëerden we een virtuele waterwereld en pasten daar een simulatiemodel op toe. Miljoenen druppels stromen door de waterwegen. Ze zorgen voor een dramatisch schouwspel van statische en dynamische patronen waarin je de kerntaken van het Hoogheemraadschap van Delfland in terugziet.

Van boven naar beneden: Regenwater - Delfland - Grondwater. Legenda: 1. Regenwater --- 2. Zeewater --- 3. Kassen --- 4. Kanalen --- 5. Zuivering --- 6. Grondwater

(1) Regenwater (2) Zeewater (3) Kassen (4) Kanalen (5) Zuivering (6) Grondwater

hhd_textiel_kunstwerk HHD tapestry
HHD Signatuur

Een samenwerking van SILO met Mecanoo Architecten en het TextielLab / Textielmuseum Tilburg.

Van high-tech tot high-craft

Geïnspireerd door de antieke waterkaarten in de collectie van het Hoogheemraadschap, creëerde SILO op basis van de virtuele waterwegen-wereld een monumentaal wandkleed voor de centrale hal. Het wandkleed is opgebouwd uit miljoenen ‘waterdruppels’.

De simulatie maakt een waterkaart zichtbaar als een golvend landschap. Visuele kenmerken van cartografie, gedrag van water en de weerspiegeling van zonlicht vormen een rijk geheel dat continu in beweging is door water – heel veel water.

Het wandkleed wordt verdeeld in kleuren en met de computer gekoppeld aan verschillende garens.
Productie wandkleed

De selectie van de garens, testen van het weven en afwerking vonden plaats in nauwe samenwerking met het TextielLab.

Samenwerking met TextielLab

In samenwerking met het TextielLab in Tilburg is het beeld bewerkt en aan verschillende textielgarens gekoppeld. Na een proofing-fase zijn verschillende garens geselecteerd: verschillende wolsoorten, viscose, katoen, koper en reflecterend garen. De selectie van garens in combinatie met de specifieke weving zorgt voor een golvend effect.

De verschillende geweven banen zijn sluitend aan elkaar geconfectioneerd tot één groot geheel van 50 m2, met in totaal 23.739 km draad en 1.030.978 ‘waterdruppels’.

Waterdruppels

Waterdruppels

Water bindt

Uit de virtuele waterwereld zijn ook beelden gedistilleerd voor toepassing op de vele glaswanden in het kantoor. Al naar gelang de dichtheid van de waterdruppels, bieden ze doorzicht of privacy in de kantooromgeving.

Waar het wandkleed als centraal icoon de sociale cohesie op de werkvloer versterkt, zorgt de raambekleding voor een continue identiteitslaag. Ieder onderdeel dient zo een praktisch doel en helpt om het verhaal van het Hoogheemraadschap van Delfland te vertellen.

Hoogheemraadschap van Delfland Hoogheemraadschap van Delfland

“Innovatie en onderzoek zijn basiswaarden van Mecanoo. We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met onze opdrachtgever en betrekken externe experts als dat meerwaarde heeft en zorgt voor vernieuwing. De samenwerking met SILO heeft zich in die zin al meerdere keren bewezen.

 

Zo ook nu. SILO ontwikkelde elementen die aanvoelen als een vanzelfsprekende identiteitslaag en het DNA van het Hoogheemraadschap van Delfland goed verbeelden. Met als verrassend hoogtepunt een indrukwekkend wandkleed.”

– Paul Ketelaar, partner Mecanoo architecten

Hoogheemraadschap kantoor
Hoogheemraadschap van Delfland

De graphics zorgen voor privacy en sfeer in kantoor- en vergaderruimten.

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Hoogheemraadschap van Delfland
 • Jaar
  2015-2017
 • Activiteiten
  Research
  Concept
  Design
  Motion graphics
  Illustration
  Spatial design
 • Fotografie
  SILO, Henri Badaröh

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case