Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging

Twee podia, één identiteit

Twee cultuurpodia, beiden monumentale gebouwen met totaal verschillende architectuur en uitstraling. Wat ze delen is één gezamenlijke organisatie, vestiging aan hetzelfde plein, en het cultuur-minnende publiek van de stad Nijmegen en omstreken.

Ambitie

Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw de Vereeniging, beiden huisvesten in monumentale gebouwen met een bijzondere architectuur en een rijke geschiedenis: de Stadsschouwburg is net 50 geworden en De Vereeniging viert haar 100ste verjaardag in 2015. De podia presenteren per seizoen circa 290 voorstellingen en concerten, en bedienen de zakelijke markt ruim 400 maal met verhuur.

De Stadsschouwburg en De Vereeniging willen meer naar buiten treden en prominenter aanwezig zijn in de stad en regio. De afgelopen jaren zijn de podia onder een gezamenlijke nieuwe naam gepositioneerd. Dit heeft tot onvoldoende bekendheid geleid bij het publiek.

Actie

SILO adviseerde een merkstrategie waarbij de originele namen weer als uitgangspunt werden genomen, en hielp de organisatie de positionering aan te scherpen. Er werd een ‘straight to the point’ logo-systematiek ontwikkeld die voor beide podia dezelfde taal spreekt, maar afzonderlijk een eigen vormcomponent bevat.

Architectuur was leidend voor de keuze van een geometrische vorm: Concertgebouw De Vereeniging, met haar art nouveau karakteristiek kreeg een cirkel als baken toebedeeld. De Stadsschouwburg met haar strakke zakelijke architectuur wordt vertegenwoordigd door een ruit.

Beide geometrische vormen zijn uitgangspunt voor een karakteristieke taal welke dynamisch wordt ingezet op communicatiemiddelen, maar ook als functioneel navigatie instrument tussen de twee podia dienen.

Effect

De introductie van de nieuwe huisstijl vond plaats tijdens de officiële opening van het theaterseizoen 2014-15. De nieuwe visuele identiteit had een direct effect op het merk. Zichtbaarheid werd verbeterd door de eenvoudige herkenbaarheid van de vorm en de in ere herstelde originele namen van beide podia, die elke inwoner van Nijmegen kent als geen ander.

 

Share deze case