Eurojust

Transparantie in een high-security kantooromgeving

De nieuwe huisvesting voor Eurojust in Den Haag is een gastvrij en veilig kantoorgebouw met conferentiecentrum. SILO ontwikkelde een subtiele grafische laag die transparantie en privacy in balans brengt.

Eurojust is het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw in de Internationale Zone van Den Haag is ontworpen door Mecanoo architecten en RoyalHaskoningDHV en ligt half verzonken in een glooiend duinlandschap.

Eurojust

Diversiteit en eenheid

Het Eurojust-gebouw heeft meer dan vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van de EU-lidstaten en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling. De diversiteit aan culturen vraagt om een ruimtelijk identiteit waarin iedereen zich kan thuisvoelen, maar die tevens eenheid uitstraalt.

Bezoekers worden verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby met verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap daalt af naar het conferentiecentrum. Op de hoger gelegen verdiepingen is een moderne kantooromgeving ingericht die uitnodigt tot samenwerking. Door de vele ramen in de gevel en glaswanden in het interieur dringt daglicht diep het gebouw binnen.

Eurojust Eurojust

Landen verbinden

Vanwege de veiligheidsvoorschriften is het belangrijk inkijk in kantoren en meeting rooms te voorkomen, zonder het daglicht te blokkeren of het gevoel van openheid teniet te doen. Voor de vele glazen wanden ontwikkelden we een serie van patronen met als uitgangspunt het verbinden van landen door recht en taal. De abstracte patronen zijn gebaseerd op verschillende landschappen in Europa en de verdragsteksten die de basis vormen voor samenwerking in de EU.

Europese landschappen en verdragsteksten

Van boven naar beneden: bergen, landbouw, steden en verdragsteksten.

Het ontwerp is uitgevoerd in twee lagen folie: een grafische laag aan de gangzijde en een privacy-laag aan de kant van de kantoren en meeting rooms. Variaties in de dichtheid van de patronen en afwisselende doorschijnendheid van de folie zorgen voor een optimale balans tussen privacy en transparantie, al naar gelang het gebruik van de ruimte.

ej-overview_1_lr Eurojust

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Eurojust
 • Jaar
  2017
 • Activiteiten
  Research
  Concept
  Spatial design
 • Fotografie
  Wout Ritzema, Blinque Utrecht iov Van Beem & Van Haagen / SILO / Henri Badaröh

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case