Zaans Medisch Centrum

Merkidentiteit voor vernieuwend ziekenhuis

Het nieuwe Zaans Medisch Centrum is een gastvrij, vernieuwend en betrouwbaar ziekenhuis waar patiënten en bezoekers zich welkom voelen en waar medewerkers graag werken. Deze waarden zijn terug te vinden in de architectuur, het interieur, en ook de visuele communicatie.

zmc_logo_lr

Een nieuw ziekenhuis

De zorgsector is in beweging. Patiënten nemen meer regie, en de relatie tussen specialist en zorginstantie verandert. Er ontstaat meer concurrentie en nieuwe samenwerkingsverbanden. Kwaliteit wordt voor patiënt en specialist transparanter, en beperkt zich al lang niet meer tot medische zorg alleen. De algehele beleving van een bezoek of verblijf in een ziekenhuis draagt bij aan optimaal herstel en een prettige werkomgeving. Wat bepaalt een positieve ervaring? Dat loopt uiteen van het soort koffie die je kunt bestellen, de manier waarop je wordt ontvangen, de look&feel van de ruimtelijke omgeving tot heldere en eenduidige communicatie.

Na jarenlang ontwikkelen en bouwen opent het Zaans Medisch Centrum (ZMC) eind januari 2017 een compleet nieuw ziekenhuis. Dit leidde tot het aanscherpen van de profilering, strategie en organisatie. Samen met het ZMC ontwikkelde SILO een nieuw logo, huisstijl en communicatiemiddelen voor het nieuwe ziekenhuis. Ook ontwikkelden we in samenwerking met Mecanoo Architecten de interne en externe bewegwijzering, en een onderscheidende gebouw identiteit in de vorm van 3.500 m2 illustraties op muren en glaswanden.

zmc_kleur

Zorg+

Het basis idee achter de nieuwe visuele identiteit vatten we in één woord samen: ‘Zorg+’ Hiermee bedoelen we dat het ZMC niet alleen extra goede zorg verleend. Innovatie op medisch gebied en een grote betrokkenheid met de Zaanse bevolking zijn belangrijke onderscheidende waarden. We hebben deze vertaald in iconische bouwstenen van de huisstijl.

zmc_bronbestand26lr

Inspiratie van anatomische en biologische illustraties

zmc_illustratie

De grafische interpretatie van de verschillende specialismen biedt de mogelijkheid om ingewikkelde thematieken te visualiseren en op toegankelijke wijze voor communicatiedoeleinden in te zetten. SILO ontwikkelde corporate communicatiemiddelen zoals brochures, leaflets, kantoor correspondentiemiddelen, het eigen magazine ‘Uw Zorg’, advertorials, posters etc.

zmc-brochure5

Brochures/leaflets

zmc-visitekaartjes_crop

Business cards

zmc_bron103 zmc_bron102

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Zaans Medisch Centrum
 • Jaar
  2017
 • Activiteiten
  Brand positioning
  Concept
  Design
  Illustration
  Wayfinding
  Signage
  Spatial design

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case