Hart van Zuid

Gastvrijheid en sociale veiligheid in het zwembad

In Rotterdam-Zuid verrijst een nieuw bruisend stadscentrum: Hart van Zuid. Het eerste gerealiseerde project in deze gebiedsontwikkeling is Zwemcentrum Rotterdam: een plek voor topsport én de Rotterdammers uit Zuid. SILO creëerde samen met Kraaijvanger Architects een verrassend, gastvrij en veilig entreegebied.

Metamorfose

Het gebied rond Zuidplein en Ahoy ondergaat de komende jaren een metamorfose met de aanleg van nieuwe publieke gebouwen en de herinrichting van de buitenruimte. Het wordt een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen. Een van de belangrijkste veranderingen is de ombouw van het voormalige stadskantoor tot Zwemcentrum Rotterdam. Met een 50-meter wedstrijdbad en een 25-meter doelgroepenbad biedt het zwemcentrum alle faciliteiten voor de topsporter, maar is het ook laagdrempelig voor de recreant.

Impressie Zwemcentrum

Impressie van Zwemcentrum Rotterdam in het Hart van Zuid – © Kraaijvanger Architects

Aandacht voor veiligheid

De publieke ruimte rond het zwembad zal een prettige en veilige uitstraling krijgen. Het entreegebied behoeft speciale aandacht. Als bezoeker kom je het zwembad binnen in een onbemande hal met een trap en lift. Pas op de eerste verdieping bevinden zich horeca, kaartverkoop en toegang tot de zwembaden. Hoe zorg je ervoor dat je je welkom voelt, maar ook veilig in de entreehal?

Zwemcentrum Rotterdam Walvisoog detail Walvissen

Surrealistische interventie

SILO koos ervoor om het zwembad en haar bezoekers met elkaar te verbinden door middel van een eigenzinnig welkom. Voor de wanden van de entreehal creëerden we een doorlopend beeld waarin handgetekende illustratie en 3D-gemanipuleerde visuals gecombineerd worden. De meeste beeldelementen verwacht je wel in een zwembad: sport en spel, grafische belijning, felgekleurde vlotterlijnen, tegels, waterstroming en reflectie. In dit samenspel duiken ook drie walvissen op: groot maar goedaardig. Een surrealistische interventie die tegelijkertijd verwelkomend en zeer toepasselijk is.

Zwemcentrum Rotterdam Zwemcentrum Rotterdam Zwemcentrum Rotterdam

Waakzame waterreuzen

De vriendelijke en respectvolle walvissen begroeten de bezoekers en fungeren als waakzame waterreuzen. Psychologisch onderzoek wijst uit dat afbeeldingen van ogen een positief effect hebben op de sociale veiligheid. Waar camera’s het toezicht expliciet maken, kunnen de walvissen met hun grote ogen op een positieve manier respectvol gedrag stimuleren. Met hun onderzoekende blik houden ze letterlijk een oogje in het zeil in het onbemande entréegebied.

Eigenheid

Voor zwembaden gelden strenge eisen als het gaat om de veiligheid en duurzaamheid van materialen. Het iconische beeld is daarom uitgevoerd in een innovatief pixel-perfect mozaïek van 160m², bestaande uit 967.375 tegels. In zijn totaliteit geeft het mozaïek eigenheid aan het zwembad en verhoogt het de kwaliteitsbeleving van het entreegebied.

Ontwerp Zwemcentrum Rotterdam
Ontwerp Zwemcentrum Rotterdam

De walvissen heten je welkom bij de entree en leiden de bezoeker als vanzelf naar de eerste verdieping.

 

Projectinfo

 • Opdrachtgever
  Kraaijvanger Architects/Hart van Zuid
 • Jaar
  2018
 • Activiteiten
  Spatial design
 • Fotografie
  Thijs Wolzak

Meer info?

m11_rene_068_2

Rene Toneman
+31 (0)70 3856 946
+31 (0)6 24 66 07 37
rene@siloagency.com

Share deze case