Eurojust

Transparency in a high-security office environment

The new premises of Eurojust in The Hague is a welcoming and secure office building with a conference center. SILO developed a subtle graphical layer that balances transparency and privacy.

Eurojust is the EU-judicial cooperation unit dealing with cross-border crime. The twelve-story building, designed by Mecanoo architects and Royal HaskoningDHV, lies semi-submerged in an undulating dune landscape.

Eurojust

Diversity and unity

The Eurojust building has more than four hundred workplaces and accommodates the national representatives of the EU Member States and three non-EU countries, supported by an administrative department. The diversity of cultures requires a spatial identity that makes everyone feel at home but also expresses the organization’s collective mission.

Visitors are welcomed into a spacious, double height lobby with different areas, gradually transitioning from open to more private. A wide staircase descends to the conference center. The higher levels feature a contemporary office environment that encourages cooperation. Daylight penetrates deep into the building through the many windows in the façade and the interior’s glass partition walls.

Eurojust Eurojust

Connecting countries

Because of the security regulations, it is important to avoid direct views into the offices and meeting rooms, without blocking daylight or negating the sense of openness. For the many glass partition walls, we developed a series of patterns, based on the idea of connecting countries through law and language. The abstract patterns stem from the different landscapes in Europe and the treaty texts on which cooperation in the EU is founded.

The design is realized in two layers of film: a graphical layer on the corridor side and a privacy layer inside the offices and meeting rooms. Variations in the density of the patterns and alternating translucency of the film ensure an optimal balance between privacy and transparency, depending on the use of the space.

European landscapes and treaty texts

From top to bottom: mountains, farmland, cities, and treaty texts.

The design is realized in two layers of film: a graphical layer on the corridor side and a privacy layer inside the offices and meeting rooms. Variations in the density of the patterns and alternating translucency of the film ensure an optimal balance between privacy and transparency, depending on the use of the space.

ej-overview_1_lr Eurojust

Projectinfo

  • Client
    Eurojust
  • Year
    2017
  • Activities
    Research
    Concept
    Spatial design
  • Fotografie
    Wout Ritzema, Blinque Utrecht iov Van Beem & Van Haagen / SILO / Henri Badaröh

Share this case