Spatial design: wat we doen

Bezoekers van bijvoorbeeld een ziekenhuis, een universiteit of een museum moeten op comfortabele wijze efficiënt en zelfstandig de weg kunnen vinden.

Onze ontwerpen zijn nauw verbonden met de architectonische visie, context en sfeer van een gebouw of ruimte. Het ontwerp completeert of staat juist in contrast met de architectonische omgeving; is dienstbaar aan de gebruiker vanuit een functioneel oogpunt en inspirerend op een emotioneel niveau.

Samen met architecten en stedenbouwkundigen zorgen we voor identiteit en coherentie binnen een omgeving. Dit doen we op elk niveau, van een enkele ruimte of gebouw tot een wijk of een stadsdeel.

Onze ruimtelijke projecten omvatten o.a. de ontwikkeling en implementatie van duurzame bewegwijzering, gevel signage, ruimtelijke identiteiten, wall graphics, privacy regulerende graphics op glaswanden, landmarks/kunstobjecten/installaties en specials. Alle benodigde specialistische expertise heeft SILO in huis; van gebieds- en gebouwanalyse, strategie, branding, ontwerp tot uitvoering en productiebegeleiding.

Werkwijze bewegwijzering, van analyse tot realisatie:

1. Analyse & strategie

Afhankelijk van de vraag starten we met research van de huidige situatie. We doen dat bij voorkeur op locatie, of in geval van nieuwbouw aan de hand van plattegronden. We analyseren en inventariseren de routing, circulatie en bewegingen, en we brengen mogelijke oplossingen in kaart.

Op basis van de uitkomsten van de analyse stelt SILO een helder en functioneel bewegwijzeringsplan op, ondersteund met een aantal visuele schetsen.

2. Signplan en design

We brengen in kaart op welke locatie welk type verwijzing nodig is om snel en efficient op de juiste bestemming te komen.  We inventariseren dit in een signplan waarin hiërarchie, redactie/content, dimensionalisering en aantallen zijn opgenomen.

Op basis hiervan wordt een Voorlopig Ontwerp ontwikkeld voor een selectie van de belangrijkste informatiedragers. Vervolgens wordt iteratief gewerkt naar een Definitief Ontwerp, inclusief materialisatie.

3. Realisatie

Deze fase omvat de productie en implementatie van het ontwerp. De definitieve maatvoering en materialisatie wordt bepaald en vastgelegd. SILO ondersteunt het selectieproces van een producent.

Alle designs worden uitgevoerd in maattekeningen en geschikt gemaakt voor productie. Indien gewenst kan de montage door SILO worden begeleid en gekeurd. Na realisatie kan het volledige signplan worden vastgelegd in een manual, inclusief specificaties van alle designs tbv een duurzaam beheer en eventuele toekomstige mutaties.